Wat is je start hand waard?

October 14, 2011 Posted in Poker Tips by

Zoals de meeste spelers wel weten is je positie aan tafel erg belanrijk bij het bepalen bij de waarde van de pokerhanden die gedeeld krijgt. Hoe meer spelers er na je zitten, hoe groter natuurliojk de kans dat zij een betere hand hebben dan jij, tenzij je natuurlijk pocket azen hebt. Daarbij is een latere positie ook beter omdat je dan in kunt spelen op de acties van de spelers voor je en tijdens het betten wat beter de hoogte van de pot kunt bepalen, maar deze aspecten van je positie laten we hier even buiten beschouwing.

We kijken voor nu even alleen naar waarde van de pokerhanden bij aanvang van het spel. Of een hand beter of slechter is wordt bepaald door de waarschijnlijkheid dat die hand de pot zal winnen als je kijkt naar alle mogelijk flops. Deze waarschijnlijkheid wordt uitgedrukt in een bepaald percentage, deze percentages zie je ook terug als je poker kijkt op tv. Als je benieuwd bent naar de percentages van bepaald handen, dan verwijzen we je door naar één van de vele gratis programma’s of internet sites die zich hier aan wijden.

Toch zeggen deze percentages ook niet alles over de waarde van je hand aan het begin van een ronde. Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Stel dat je A2 off-suit hebt tegen KQ suited. Als je kijkt naar alle mogelijke flops, dan zou de A2 in 53,9% van de gevallen winnen van KQ. Toch zegt dit niet alles. Als je af en toe poker op tv kijkt zal je zien dat de meeste spelers de A2 in de eerste positie zullen folden, terwijl er meestal een raise volgt als ze in dezelfde positie de KQ hebben.

De rede waarom de profs de A2 wel folden en raisen met de KQ heeft een tamelijk ingewikkelde bereking als basis. We zullen je niet met deze berekening vermoeien, maar het komt er op neer dat bepaalde handen meer en andere meer waard worden afhankelijk van de positie waarin je speelt. Ook deze percentages zijn via verschillende gratis sites en programma’s terug te vinden. Zoek ze eens op en bekijk eens voor een paar hanen de verschillen.

Tagged with: