Handen die je wel wil spelen, maar niet zou moeten spelen

January 26, 2012 Posted in Poker Tips by

Vandaag wat poker tips over start handen. De meeste mensen die al een tijdje poker spelen weten wel welke hanen goede handen zijn om mee te raisen of callen en welke slechte handen zijn. De AA is natuurlijk de beste start hand in poker en 7-2 is zonder twijfel de slechtste hand. Toch zijn er veel mensen die fouten maken met hun start handen. Het gaat dan vaak om handen die erg goed lijken te zijn, maar dat in de meeste posities niet zijn. David Sklansky heeft in zijn poker boeken daar een speciale term voor uitgevonden, namelijk het “Gap Principle”.

Volgens het Gap Principle moet de reeks handen waarmee je raist groter zijn dan de reeks handen waarmee je callt. Als je het zo zegt kan het misschien een beetje onduidelijk zijn, dus laten we eens een voorbeeld geven. Stel dat je K-Q off suit hebt op de button. Als iedereen naar je toe fold is het slim om een raise te maken. Misschien pik je de blinds op en anders is de kans alsnog groot dat je de beste hand hebt. Maar, stel nu eens dat iemand in vroege of middel positie raist. Dan is je K-Q ineens niet meer zo’n goede hand en is het slim om deze hand te folden.

De kans is groot dat de raiser een betere hand heeft dan de K-Q, zoals A-K, A-Q of een hoog pocket pair. In al deze gevallen ben je dus gedomineerd door je tegenstander en als je iets zou hitten op de flop is de kans groot dat je veel geld zal gaan verliezen. Laten we ter vergelijking eens even naar de odds kijken. Stel dat de raiser A-K heeft en jij de K-Q. de odds zijn dan 75-25 in het voordeel van je tegenstander. Stel nu eens dat je in plaats van de K-Q, 7-2 hebt, de slechtste hand in poker. De odds zijn dan nog maar 65-35 in het voordeel van de tegenstander. Dus zelfs een call met 7-2 off suit zou een betere zet zijn in dit geval dan een call met de K-Q.

Zorg dus dat je altijd goed in de gaten houdt wat er voor je gebeurt en hoe waarschijnlijk het is dat je hand eventueel gedomineerd is. Handen waarbij je vooral op moet letten zijn handen als: A-Q, A-J, K-Q, K-J enzovoorts. Dit kan je uiteindelijk een hoop geld schelen en bij toernooien zelfs je toernooi leven.

Tagged with: