Tip voor het berekenen van je odds

June 12, 2012 Posted in Poker Tips by

Ook in al het World Series of Poker geweld is het weer gewoon tijd voor poker tips. We hebben het al eerder gehad over het berekenen van je odds en de percentages die daar bij horen, maar voor veel spelers is dit toch nog steeds een grote moeilijkheid in het spel. Als je voor kleine bedragen speelt, is het misschien ook niet zo belangrijk voor je om je odds goed te berekenen, maar toch is het aan te raden om ook aan de lage tafels proberen dit telkens te doen. Op die manier wordt het een soort tweede natuur en hoef je het jezelf niet aan te gaan leren als je voor hogere bedragen gaat spelen.

Sinds de online poker explosie van een jaar of tien geleden, is poker nog veel meer een wiskundig spel geworden dan daarvoor. Vroeger stond poker vooral bekend als een spel van tells en het lezen en beïnvloeden van de tegenstanders. Bij online poker zie je je tegenstanders niet, dus is het veel moeilijker om op die manier te spelen en is het wiskundige aspect veel belangrijker geworden. Spelers als Gus Hansen en Phil Ivey zijn zo succesvol omdat zij erg goed zijn in de wiskunde achter het spel.

Nu is het voor veel mensen geen doen om alle precieze berekeningen te leren en te begrijpen. Maar, er is gelukkig ook een makkelijke manier om je odds uit te rekenen. De uitkomst is niet helemaal precies, maar benaderd het juiste percentage genoeg om erg effectief te zijn. Deze methode werkt als volgt.

Je kijkt naar het aantal outs dat je hebt en vermenigvuldigd dit met het aantal kansen dat je hebt om die kaarten te hitten. de uitkomst hiervan vermenigvuldig je met twee en je benaderd je odds in een percentage. Als je bijvoorbeeld de flop voor je hebt liggen, kijk je welke outs je allemaal hebt om een winnende hand te maken. Stel dat je 10 outs hebt op de flop, dan komen dus nog de turn en de river. dat zijn dus twee kansen om je outs te hitten. In dit geval zou de berekening als volgt zijn: 10 outs, maal twee kansen, is 20. 20 maal 2 is 40, dus je hebt 40% kans om te hitten. Op de turn zou je met dezelfde 10 outs 10 maal 1 out, is 10 maal 2, dus 20% kans hebben. Maak gebruik van deze kennis aan de poker tafel.

Tagged with: