Weer uitspraak in voordeel Nederlandse poker spelers

July 22, 2012 Posted in Binnenlands Poker Nieuws by

Afgelopen week heeft de rechtbank in Den Haag uitspraak gedaan in een zaak die door Nederlandse poker spelers was aangegaan tegen de Nederlandse belastingdienst. Verschillende poker spelers in Nederland hebben zich verenigd in de Stichting Fiscale Poker Procedure (SFPP) en hebben via deze stichting twee zaken aangespannen tegen de Nederlandse belastingdienst. Een eerdere zaak liep in Haarlem en kende al eerder een positieve uitspraak in het voordeel van de poker spelers. Nu is daar dus een ook een positieve uitspraak van de rechter in Den Haag bijgekomen en is het nu afwachten wat uiteindelijk het oordeel zal zijn van de Hoge Raad in deze zaken.

De zaak tegen de belastingdienst was aangespannen omdat de SFPP van mening is dat spelers die in Europa geld winnen met pokeren, of dit nu online gebeurt of tijdens live events, geen extra belasting meer hoeven te betalen over hun winsten in Nederland, omdat deze belasting in zo’n geval al voldaan is in het Europese land waarin gespeeld is. Terwijl de belastingdienst van mening is dat zij wel degelijk het recht hebben om belasting te heffen over deze inkomsten.

Zowel de rechter in Haarlem als de rechtbank in Den Haag stelden de SFPP in gelijk op dit punt; beide uitspraken zijn dan ook vergelijkbaar. Volgens de rechtbanken is het heffen van belasting over poker winsten in strijd met de vrijheid van verkeer van diensten binnen de Europese Unie. Prijzn die binnen de Europese Unie worden gewonnen zouden daarom vrij moeten zijn van de Nederlandse Kansspelbelasting.

Toch was het geen volledige overwinning voor de SFPP. Er waren nog een aantal andere punten die de SFPP had aangedragen waarbij de belastingdienst in het gelijk werd gesteld. Zo bezag de rechtbank poker wel als een kansspel, terwijl poker volgens de SFPP geen kansspel is. Ook zouden volgens de SFPP verliezen die gemaakt worden tijdens het pokeren belasting aftrekbaar moeten zijn. Maar ook op dit punt stelde de rechtbank de belastingdienst in het gelijk.

De SFPP heeft al laten weten om in hoger beroep te gaan over de uitspraken. Dit heeft twee redenen. Ten eerste om ook hun gelijk te proberen te krijgen over de punten waarbij nu de belastingdienst in het gelijk werd gesteld. Maar, vooral omdat een uitspraak van de Hoge raad meer gezag heeft. Als de Hoge Raad de uitspraak van de beide rechtbanken volgt, zal dit als jurisprudentie dienen voor andere rechtszaken en zal er in de toekomst dus geen belasting meer geheven kunnen worden over poker winsten die binnen de Europese Unie zijn behaald.

Tagged with: