Amerikaanse rechter ziet poker niet als gokspel

August 23, 2012 Posted in Buitenlands Poker Nieuws by

Een Amerikaanse rechter heeft een belangrijke uitspraak gedaan voor de poker spelers in dat land. De rechter bepaalde dat poker een skill game is en geen kansspel zoals dat is bepaald in de Amerikaanse anti gok wetgeving. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse rechter bepaald dat poker meer afhangt van de vaardigheden van de speler dan van de kans elementen in het spel en daarom dus niet moet worden gezien als een vorm van gokken, maar als een vaardigheidsspel. De kans is aanwezig dat deze uitspraak verstrekkende gevolgen zal hebben in de Verenigde Staten.

De lokale overheid van New York had een zaak aangespannen tegen Lawrence DiCristina. DiCristina runde een poker room in New York en stond terecht voor het faciliteren van een illegale gok onderneming. In eerste instantie werd DiCristina schuldig bevonden door een jury, maar de rechter besloot na de rechtszaak nog een horing te houden waarin beide partijen hun standpunten duidelijk konden maken over poker.

De verdediging kwam met verschillende experts en onderzoeken op de proppen die bewezen dat de uitkomst van een poker spel veel meer wordt bepaald door de vaardigheden van de spelers dan van het kans element dat in het spel zit. De aanklagers hadden hier eigenlijk weinig tegenin te brengen en hielden zich vooral bezig met te proberen om de getuigen van de verdediging in diskrediet te brengen.

Hoewel dit een vaak succesvolle rechtbank tactiek is in Amerikaanse rechtszaken, bleek de tactiek door het Openbaar Ministerie werd gehanteerd in deze zaak een averechts effect te hebben. Na beraad besloot de rechter om de uitspraak herzien en de verdachte vrij te spreken. In zijn uitspraak, die in totaal 120 pagina’s telde, stelde de rechter poker niet onder de term kansspelen valt zoals die is gedefiniëerd in de Amerikaanse Illegal Gambling Business Act.

Bij zijn verdediging heeft DiCristina veel hulp gekregen van de Poker Players Association (PPA), een club die zich inzet voor de belangen van poker spelers in de Verenigde Staten. Kort na de uitspraak liet de PPA ook een persbericht uitgaan waarin zij de uitspraak van de rechter prijzen als de eerste stap in de goede richting.

Normaal gesproken gaat het Openbaar Ministerie in beroep tegen uitspraken waarbij de jury uitspraak herzien wordt, dus ook in dit geval is de zaak waarschijnlijk nog niet over en zal er nog een beroep volgen. Het is nog maar de vraag of de hogere rechters dezelfde redenatie zullen volgen als de lokale rechter, maar die kans is zeker aanwezig omdat ook deze rechters op dezelfde manier aan de wet gebonden zijn als de lokale rechter.

Tagged with: