Vals spel bij Borgota Winter Poker Open

January 20, 2014 Posted in Poker Toernooien by

Het jaar is pas net begonnen en toch hebben we waarschijnlijk het eerste poker schandaal van dit jaar al te pakken. Afgelopen week isBorgota Winter Poker Open in Atlantic City het Borgota Winter Open poker festival begonnen en op de derde dag van het eerste toernooi dat op de agenda staat bleek er iets niet in orde te zijn met de chips. Er is besloten om het spel stil te leggen en allee uitbetalingen te bevriezen totdat er duidelijkheid is over de situatie. Dit is natuurlijk nogal zuur voor de 27 spelers die nog over waren in het toernooi. Voor de winnaar van het toernooi zou er $372.000 klaar liggen en de hele top vier zou eigenlijk een prijs ontvangen met vijf nullen.

Het betreffende toernooi was een Big Stack No Limit Hold’em event met een gegarandeerde prijzenpot van 2 miljoen dollar. Meer dan 4.000 spelers hadden zich voor dit event ingeschreven en nu blijken er dus verschillende valse chips in het spel te zijn. Bij aanvang van dag 3 en het herverdelen van de chips werden de valse chips ontdekt en is men alle chips gaan controleren.

Na uitvoerige controle bleken er voor zo’n 5.000 punten aan nep chips in het spel te zijn. Waarschijnlijk hebben één of meerdere spelers de valse chips in het spel gebracht om zo op oneerlijke wijze een voorsprong te kunnen hebben op hun tegenstanders. Of het om één dader gaat of dat het om meerdere spelers gaat is nog niet bekend.

Op het moment is het onderzoek nog in volle gang en totdat het onderzoek is afgerond zal het toernooi niet worden afgemaakt. De overige toernooien van het Borgota Winter Poker Open gaan overigens gewoon door, maar er zal logischerwijs wel extra controle zijn op de chips in het spel tijdens deze toernooien.

Officials van de Borgota organisatie zijn in samenwerking met de lokale politie en de lokale kansspel autoriteit bezig met het onderzoek en ze kunnen nog niet aangeven hoe lang zij denken dat dit onderzoek nog zal duren. Ze hebben er ook nog geen zicht op of de speler of spelers die de valse chips in het spel hebben gebracht nog bij de laatste 27 zaten of dat zij al eerder het veld hebben moeten verlaten.

Op twitter barstte de discussie al vrij snel na het ontdekken van de fraude los. Gelukkig begrijpen de meeste spelers die nog actief waren in het toernooi de beslissing van de organisatie om het toernooi en de uitbetalingen te bevriezen. Gelukkig komen dit soort zaken haast nooit voor d=tijdens de grote poker toernooien en is de controle dusdanig goed dat dergelijke fraude meestal wel ontdekt wordt, zoals ook nu het geval is.

Tagged with: