Geen naheffing meer over cashes binnen de EU

August 16, 2014 Posted in Binnenlands Poker Nieuws by

De strijd tussen de belastingdienst en poker spelers die cashten in Europese live toernooien lijkt na jaren van juridisch getouwtrekhoge raad eindelijk voorbij. Uiteindelijk hebben de poker spelers toch aan het langste eind getrokken en gaat de belasting ophouden met het heffen van naheffingen over winsten die gemaakt zijn tijdens poker toernooien die gespeeld werden in andere lidstaten van de Europese Unie. Dit is natuurlijk erg mooi nieuws voor alle poker spelers die weleens een live toernooi over de grens spelen. Dit besluit heeft alleen betrekking tot live cashes en gaat dus helaas niet op voor online winsten binnen de EU. Maar volgend jaar gaat de nieuwe kansspel wet waarschijnlijk in, dus dan is het belasting gedeelte voor online spelers toch al een stuk verduidelijkt en verbeterd.

Jarenlange rechtszaken

De discussie over het afdragen van belasting over winsten die gemaakt zijn in andere lidstaten van de EU was al enkele jaren aan de gang. In de afgelopen jaren zijn er verschillende rechtszaken geweest waarbij spelers via de rechter onder het betalen van de naheffing uit wilden komen. Aangezien er verschillende nationale en internationale verdragen en belangen meespeelden in deze zaken, was er in veel gevallen ruimte om in beroep te gaan, waardoor de rechtszaken zich over verschillende jaren voortsleepten.

Cruciale uitspraak

De meest cruciale zaak in dit kader is die van poker speler Joost Mengerink tegen de belastingdienst, waar wij ook op deze site aandacht aan hebben besteed. Al eind 2011 deed de rechter een uitspraak in het voordeel van Mengerink. De rechter oordeelde dat de naheffing van 29% in strijd was met de Europese regels van vrije handel, zeker ook omdat over cashes tijdens toernooien in Nederland geen extra heffing moet worden betaald.

De belastingdienst ging in beroep tegen deze uitspraak, maar kreeg ook van de hogere rechter geen gelijk in deze zaak. Toch bleef er ruimte over om in cassatie te gaan en de zaak dus voor te laten komen voor de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland. Nu heeft de Hoge Raad de uitspraken van de andere twee rechters bevestigd en de belastingdienst mag dus niet langer naheffingen opleggen aan poker spelers die in een EU lidstaat geld wisten te winnen tijdens een poker toernooi.

Hoewel er nog geen officiƫle reactie van de belastingdienst op deze uitspraak is gekomen, is al wel bekend dat er al verschillende poker spelers zijn die een brief hebben ontvangen van de belastingdienst waarin te lezen staat dat zij niet langer hoeven te voldoen aan de naheffing die de belastingdienst hen eerder oplegde. Of spelers die de heffing wel betaalden recht hebben om hun geld terug te eisen, is niet duidelijk.

Tagged with: