Column: juffrouwen bij het pokeren

Ik herinner me nog de tijd dat Veronica een piratenomroep was en vanaf de Noordzee de Nederlandse jeugd (en nog verrassend veel ouderen) in de radioban hield met de beste popuitzendingen die ons land rijk was.Ik woonde toen in Beilen, een rustig dorp middenin Drenthe en had een oude radio met transistorbuizen erin, of hoe die dingen maar geheten hebben. Aan die radio kon ik een geïmproviseerde antenne maken van een stukje elektriciteitsdraad, dat ik in de zinken dakgoot liet zakken vanuit het raam van mijn knusse zolderkamer. Ik was zo in de hele buurt de enige die op zaterdagmiddag Veronica ontving en naar de Top40 kon luisteren. Vrienden over de vloer natuurlijk, kratje bier erbij, puike middag.  Toen besloot de piraat een nette burger te worden en aan land te komen. Sindsdien heb ik niks meer met die omroep. Wat ik me nog herinner was dat Veronica heel veel promotietours maakte. Op de gekste plaatsen rolde zo’n autootje binnen, waar een troep vrolijke meiden uitsprong, die vervolgens het publiek blij gingen maken met Veronica gidsen en leden gingen werven. Want in ons publieke omroepbestel heb je leden nodig om te overleven, het maakt blijkbaar niet uit wat voor troep je de kijkers voorzet.

Ik weet niet waarom, maar ik moest aan die Veronica girls denken toen ik deze week het bericht las dat PKR een exclusief contract had gesloten met Xhilarate voor alle live PKR toernooien. Ik dacht eerst dat het de leverancier van de kaarten was of zo (ik kan soms knap onnozel zijn), maar al snel werd duidelijk dat het om een massagecontract ging. Die arme pokerspelers zitten maar te zitten en dat is een flinke belasting voor hoofd, nek, schouders en rug. Eureka! dacht een handige meid en zette een massageteam op dat de toernooien afdraaft om de moegestreden pokeraars met wat hand- en spandiensten weer op te lappen. En je kan nog kiezen uit verschillende technieken ook, zoals Shiatsu, Japanese, Thai of  Indian Head Massage, waarbij ze waarschijnlijk aan je oren trekken en op je neus boksen of zo.

Ik begrijp de achtergrond van zo’n contract wel, maar ik vind het eerlijk gezegd maar niks. Je bent gewend uit de films dat de spelers, die even rust hebben direct naar de bar rennen om een dubbele whisky achterover te meppen, achter de vrouwen aan te zitten, even naar huis te bellen dat ze wat later komen of naar een bank op een vaag Caraïbisch eiland of er nog wat op de rekening blijft staan als ze nog een miljoentje extra willen riskeren. Zo stel ik het me tenminste voor. Een terugtrekkende beweging in achterwaartse richting naar een eenzaam hok, waar een juffrouw je nek begint te kraken, dat past niet in dat beeld. Maar net als die Veronica juffrouwen van vroeger zul je deze meisjes ook op een hoop toernooien tegenkomen,  zoals de Grosvenor UK Poker Tour (GUKPT) en de World Series of Poker Europe (WSOPE). Het is tenslotte een beschaafde tijd en we leven niet meer in het wilde westen, waar een vermoeide pokeraar gewoon iemand onder de tafel door overhoop knalde om daarna rustig naar z´n kamer te gaan. Toen hadden ze ook massagemeisjes trouwens, maar dat heette anders en ze bestreken aanmerkelijk meer lichaam dan de Xhilarate dames zullen doen. Was er nog maar wat wilde westen en was Veronica maar op zee gebleven…

Tony ST